Valitse oikea kypärä!

"Kypärän ostamiseen kannattaa käyttää aikaa. Turvallisin on se, joka istuu päähän parhaiten. Valitse itsellesi kokeilemalla uusi kypärä. Älä osta kypärää, jossa on ”kasvunvaraa”. Kypärän pitää istua kunnolla."
- Suomen ratsastajainliitto

Blogi

05.08.2022
Valitse oikea kypärä!

Miten valita sopiva kypärä? Ratsastuskypärä pitää olla mukava päässä eikä sen tulisi puristaa päätä. Jos kypärä puristaa, on se liian pieni. Kypärän tulee olla tukevasti paikallaan liikkuessa. Kypärä ei saa nousta ylös tai laskea alas päätä liikuttaessa. Siinä tapauksessa se on liian iso tai liian pieni. Älä osta kypärää, jossa on kasvuvaraa, koska silloin se on liian iso eikä suojaa riittävästi. Leukahihnan on oltava tukevasti leuan alla.  

Meillä on eri muotoisia päitä ja siksi tarjolla on myös soikeat ja pyöreät kypärät. Jos tuntuu, että kypärä puristaa pään sivua tai otsaa, se on merkki siitä, että kannattaa valita soikea muoto pyöreän sijaan. 

Jos kypärä on saanut osumaa esimerkiksi putoessa hevosen selältä tai jos se on jostain muusta syystä pudonnut maahan, tulee se vaihtaa, vaikka siinä ei olisi näkyviä vaurioita. Kypärän suoja suojaa kerran, joten seuraavan kerran kun sen pitää suojella sinua, turvallisuutta ei taata. Siksi ei kannata ostaa käytettyä kypärää. 

Ratsastuskypärä on suositeltavaa vaihtaa noin 3-5 vuoden välein käytöstä riippuen, kunhan siihen ei ole kohdistunut suuria iskuja, jolloin se on vaihdettava aikaisemmin.

Ratsastuskypärän turvallisuusvaatimus on, että se täyttää tietyt turvallisuusstandardit. Ratsastuskypärässä tulee olla CE-merkintä, mikä tarkoittaa, että valmistaja todistaa kypärän täyttävän EU:n perusterveys- ja turvallisuusvaatimukset. Sillä on myös oltava jokin lisämerkinnöistä VG1, PAS tai SNELL, jotta se voidaan hyväksyä Suomen kilpailusääntöjen mukaiseksi. Lisämerkinnät tarkoittavat, että kypärä on testattu vakiintuneen standardin mukaisesti. Ratsastuskypärän sisältä löydät, mitkä turvallisuusstandardit kypärä täyttää.

Esim. ruotsalainen vakuutusyhtiö Folksam on testannut eri ratsastuskypärien turvallisuutta. Heidän sivulta voit lukea koko juttu (ruotsiksi).

Lähdeluottelo:
Suomen ratsastajainliitto - https://www.ratsastus.fi/ratsastamaan/nouse-ratsaille/miten-paasen-alkuun/