Kesäihottuma on hevosten yleisin allerginen ihosairaus

Kesä ja hyönteiset tulee nopeammin kuin arvaammekaan, kuten joka vuosi! Kesäihottuma on hevosten yleisin allerginen ihosairaus. Kutiseva iho on ensimmäinen ja tyypillisin allergisen ihon oire. Monet eri tekijät voivat aiheuttaa allergian. Hyönteisten puremat aiheuttavat allergisen reaktion valtaosalle hevosista, vaikka vain murto-osalla on kesäihottuma. Ero kesäihottumahevosen ja allergisesti hyönteisten puremiin reagoivien hevosten välillä on oireiden määrä ja kesto. Allergisesti reagoivaa aluetta hoidetaan päivittäin niin kaun kuin oireet kestävät.

Blogi

24.04.2023
Kesäihottuma on hevosten yleisin allerginen ihosairaus
Tyypillisimmät ongelmat kesäihottumahevosen hoidossa

1. Hoito ei ole riittävän säännöllistä

2. Hoito ei kata kaikkia oireilevia alueita

3. Hoito ei päädy riittävän hyvin iholle

4. Puutteellinen hygienia

Hevosen hoitaja rajoittaa usein hoitonsa silmämääräisesti näkyviin oireileviin alueisiin esim. harjamarrosta hoidetaan vain 10cm kohta, josta jouhet on hangattu. Yleensä harjan tyven iholla on koko harjamarron pituudelta allerginen tulehdusreaktio (lämpö, punoitus, kova iho). Rikkirevityt loimet kertovat, että hevonen kutisee ja iho on lisähoidon tarpeessa. Kroonisten sairauksien, kuten allergian, perushoito on hyvä ylläpitohoito eli säännöllinen päivittäinen hoito. Tämä edellyttää usein omistajilta hoitoringin pystyttämistä varmistaakseen päivittäisen hoidon.

Kesäihottumahevosen oireilevat alueet.

Allerginen iho on herkkä ja se ei kestä kovaa mekaanista tai kemiallista rasitusta. Älä laita hevosen iholle mitään, mitä et ole valmis laittamaan omalle ihollesi. Vältä rasvaisia ja likaa kerääviä voiteita/öljyjä. Pyri järjestämään hevosellesi ulkona myös loimittomia hetkiä esim. keskellä päivää, jolloin polttiaisia ei juurikaan ole. Kesäihottuma on allerginen sairaus, ei ominaisuus. Hankaamisen estäminen ei vähennä kesäihottumaa sairastavan hevosen allergista tulehdusreaktiota, eikä hevosen ihon kutinaa ja kihelmöintiä. Hoitaessasi kesäihottumaista hevosta seuraa ihon kuntoa myös tunnustelemalla, ei pelkästään hangattuja jouhia. Hyväkuntoinen iho tuntuu joustavalta ja pehmeältä eikä kuumota.

Tyypilliset hyönteisten puremille reagoivat alueet.

Derma-tuotteet ovat riittoisia ja vain pieni määrä riittää käytössä. Nokkakorkin avulla annostelet tarkkaan ja säästeliäästi.

 

Alla kuvattuna vaiheittain SOLHEDS -tuotteiden käyttöohjeet

Aloita hoito ajoissa heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua, jotta voit pitää allergisen reaktion kurissa ja välttyä äkillisiltä vakavilta oireilta. Hoida hevosesi aktiivipolttiaiskauden aikana päivittäin. Aivan kauden alussa ja lopussa saattaa riittää hoito 3-4 krt/vko. Pese oireileva iho tarpeen mukaan (n. 1-8 krt/kk) Derma1 Skin care shampoolla. Tarve muodostuu, oireiden kasvaessa ja kun iho on hankaamisen takia rikki (tulehdusriski).

 

 

1. Pidä iho puhtaana. Pesuhoitojen tavoite on pestä iholta mahdolliset allergian aiheuttajat pois, vähentää mikrobikuormitusta sekä rauhoittaa ja hoitaa ihoa. Toistuvaan pesuun herkälle allergiselle iholle vesipesu on usein riittävä. Näin säästät ihoa pesevien aineiden ja kemikaalien rasitukselta. Usein pelkkä oireilevien alueiden harjaaminen puhtaaksi riittää ennen voitelua Derma2 seerumilla tai suihkutus Derma11 Anti-Itch suihkeella.

 

 

2. Huuhtele kaikki irtolika pois ja kastele alue huolellisesti vedellä. Hiero varovasti Derma1 Skin care shampoota oireileville alueille ja jätä se vaikuttamaan n. 3 minuutiksi. Huuhdo tämän jälkeen shampoo pois huolellisesti.

 

3. Anna alueen kuivua ja voitele kuivalle iholle Derma2 seerumia tai suihkuta Derma11 Anti-Itch suihketta. Ihon saat esim. harjamarrosta hyvin esiin tekemällä jakauksen. Oireilevat korvat hoidetaan harjaamalla pehmeällä harjalla ja korviin voidellaan Derma2 seerumia. Kerran viikossa esim. pesupäivänä saat lisätukea ihon hoitoon voitelemalla ihon Derma5  voiteella. Derma5 soveltuu hyvin ns. elefantti-iholle eli esim. “juuriharjaksi” hangatuille hännille ja harjamarroille.

Säännölliseen päivittäiseen hoitoon sopii Derma2 seerumi tai Derma11 Anti-Itch suihke parhaiten. Päivittäisen hoidon myötä on normaalia, että ihon pinnalle voi muodostua hilsekalvo. Mitä enemmän iho uusiutuu sen enemmän se hilseilee.
Harjaa hilsekalvo pois ja voitele oireileva alue uudelleen. Säännöllinen hoitokäsittely ylläpitää ihon kosteutta ja kestävyyttä.

 

 

4. Suihkuta tai hiero kevyesti sienellä vastakarvaan Derma3 voidetta/suihketta parin sentin päähän oireilevista alueista. Levitä tuotteet karvoihin.

 

 

5. Tilanteessa, jossa allergiaoireet äkillisesti ovat pahentuneet ja hevonen on esimerkiksi hangannut itsensä paikoin vereslihalle, kutsutaan paikalle eläinlääkäri, joka arvioi kortisonikuurin tarpeen. Avonainen vereslihainen haava hoidetaan avohaavana vedellä putsaten ja alueelle voidaan suihkuttaa Derma6 haavaöljyä.

 

Tästä ja paljon muusta voit lukea Solhedsin artikkeleista osoitteesta solheds.com